Det är skillnad på folk och folk

kr88
Tax included
Det är skillnad på folk och folk. Genom att noggrant studera reklambilder i svenska morgontidningar är det tydligt att det finns olika sätt att representera människor beroende på vilket geografiskt territorium de antas tillhöra. Men reklambilder av androgyna "indianer", svarta män med spjut, ursp...
Available Formats
Quantity

Det är skillnad på folk och folk. Genom att noggrant studera reklambilder i svenska morgontidningar är det tydligt att det finns olika sätt att representera människor beroende på vilket geografiskt territorium de antas tillhöra. Men reklambilder av androgyna ”indianer”, svarta män med spjut, ursprungsbefolkningar i Amazonas eller svältande barn i Afrika är inte oproblematiska representationer av världen bortanför Sverige.

Kolonialismen var ett system som försiggick lika mycket där som här. Konsekvenser av den koloniala ideologin kan spåras i samtida västerländsk bildproduktion av de ”andra”. Simpla reklambilder för sommarsandaler, snabbmat eller möbler blir medskapare av till exempel skillnad, etnicitet eller vit heterosexualitet sedda ur ett postkolonialt perspektiv. Vilken påverkan har dessa bilder på människors vardag och vilken slags världsordning upprätthåller de?

Denna essä handlar om reklambilder, kolonialism och skillnadens logik. På ett lättillgängligt sätt presenteras postkoloniala teorier som en metod för att se på omvärlden på ett nytt sätt.

Jenny Ingridsdotters Det är skillnad på folk och folk är baserad på hennes C-uppsats som student vid Södertörns Högskola. Handledare för uppsatsen var Magnus Öhlander, docent i etnologi vid Institutionen för genus, kultur & historia.

Boken ingår i Pockys "aLUNA" serie som syftar till att publicera riktigt bra uppsatser skrivna av universitetsstudenter.

Data sheet

Publisher
Pocky
Published Date
2013-08-26
BookType
Language
Author
Jenny Ingridsdotter
ISBN13
9789185011582
ISBN10
9185011584

Reviews

No customer reviews for the moment.

Write your review

Det är skillnad på folk och folk

Det är skillnad på folk och folk. Genom att noggrant studera reklambilder i svenska morgontidningar är det tydligt att det finns olika sätt att representera människor beroende på vilket geografiskt territorium de antas tillhöra. Men reklambilder av androgyna ?indianer?, svarta män med spjut, ursp...

Write your review